NYHETER 2024-03-20

Möt läkaren som flydde och pendlar 11 mil om dagen – ”Bra stämning i ”Robban”

Ignace Nzotungwanayo tvingades fly inbördeskriget i Burundi och hamnade i Västerbotten av alla ställen. Här fick han börja om rejält på sin utbildningsväg till läkare och efter totalt 18 år av studier blev han allmänspecialist i april förra året. Trots att han har bor med familjen i Umeå vill Ignace pendla 11 mil om dagen för att komma till jobbet på Robertsfors hälsocentral. – Jag vill jobba kvar i ”Robban”. Jag trivs här, säger Ignace Nzotungwanayo.


Följ med Ignace till jobbet där han berättar om livet som tagit honom från Burundi till ”Robban”. Foto: Daniel Marklund. Observera att bilden är ett montage.

Ignace Nzotungwanayo kommer ursprungligen från Burundi. Ett land som till ytan är betydligt mindre än Västerbotten men med fler invånare än Sverige. Landet har under lång tid kantats av korruption och krig vilket ledde till att familjen tvingades fly landet.

– Det finns mycket att berätta om men det är inget jag vill dela med mig av just nu, säger Ignace.

När Ignace kom till Västerbotten en kall vinterdag 2007 visste han inte mycket om landet.

– Jag hade lyssnat på Abba, Roxette och Ace of Base, men jag visste inte att det var svenskt.

Fick spendera mer än två år på sjukhus

Efter allt familjen behövt gå igenom på flykt kom sedan nästa tuffa utmaning i Sverige. Två av barnen blev allvarligt sjuka och familjen fick spendera mer än två år på sjukhus.

– Det var långa och tuffa behandlingar men båda mår bra idag.

”Jag blir nästan deprimerad när jag inte får träffa människor”

I hemlandet var Ignace på god väg att bli specialist. Men när han väl kunde fortsätta sin yrkesresa efter barnens behandlingar skulle det visa sig innebära 9 år av studier i Sverige. Men för Ignace var det aldrig någon tvekan om att fortsätta.

– Jag blir nästan deprimerad när jag inte får träffa människor. När jag också får bidra för att någon ska må bra, gör det mig glad.

Kör 11 mil om dagen för att jobba

Ignace har spenderat de senaste sex åren på Robertsfors hälsocentral, trots att det inneburit 11 mils bilkörning dagligen från Umeå. I april förra året tog blev Ignace specialist i allmänmedicin, och han har inga planer på att lämna ”Robban”.

– Jag trivs med mina patienter och med personalen. Det är en bra stämning här.

”Stolta att ha honom i Robertsfors”

Betydelsen av att ha Ignace som fast anställd läkare i Robertsfors innebär delvis kontinuitet för patienter och deras anhöriga, men också kontinuitet för viktig samverkan med kommunen. Det gör att vården blir av god kvalitet och kommer närmare patienten.

– Ignace är professionell och vänlig mot alla han möter. Han är mån om sina patienter och inger förtroende. Vi är väldigt stolta över att ha honom som anställd här i Robertsfors, säger Erika Jonsson, avdelningschef på Robertsfors hälsocentral.

Missa inte videon där du får följa med Ignace till jobbet och höra honom berätta om livet som tagit honom från Burundi till ”Robban”.

Text: Daniel Marklund

 

God, nära och jämlik vård

Den här artikeln syftar till att visa på arbetet med ”God, nära och jämlik vård”, vilket är ett av Region Västerbottens inriktningsmål. För att uppnå en god, nära och jämlik vård måste vården vara både jämlik och jämställd, inte bara ur ett genusperspektiv utan också genom att arbeta med behovs- och personcentrering.

Läs mer om arbetet här.

Tillbaka till nyhetslistan