Cykelhjälmen är huvudsaken

De senaste åren har olyckorna på vägarna minskat, förutom cykelolyckor. Det mest effektiva sättet att skydda sig, ifall en olycka inträffar, är att använda cykelhjälm. Två personer som är väl medvetna om hjälmens förtjänster är Per och Christina, som båda varit med om cykelolyckor.

 somras var Per Wilhelmsson på väg hem från jobbet i full fart på sin cykel längs med Kungsgatan i Umeå. Per skulle cykla om en annan cyklist som befann sig snett framför honom på cykelbanan, men mitt i omkörningen vek denne in framför Per som i snabb hastighet åkte rätt in i cyklistens bakdäck. Det sa krasch och de båda kastades av sina cyklar.

 

Hjälmen räddade Per

I den våldsamma krocken förstördes cykeln som blev påkörd bakifrån totalt, men cyklisten klarade sig som tur var utan skador. Per slungades av sin cykel, upp i luften och sedan ner med huvudet först i marken. Han fick inte ens ett skrapsår på kroppen eftersom han landade rakt på huvudet. Som tur var hade Per, bara en vecka tidigare, äntligen tagit tag i saken och köpt sig en cykelhjälm.

– Jag landade rakt på huvudet och cykelhjälmen sprack. Hade olyckan inträffat en vecka tidigare, då jag var utan hjälm, hade det absolut inte slutat bra, berättar Per.

 

Per Wilhelmsson och cykelhjälm

Vid cykelolyckan landade Per Wilhelmsson rakt på huvudet, men bara en vecka tidigare hade han köpt sig en cykelhjälm. Hjälmen sprack, men huvudet klarade sig.

 

Christina minns ingenting

I oktober 2011 cyklade Christina Fredriksson, i lugnt tempo, ner mot centrum för att uträtta ett snabbt ärende. Två kvarter från hemmet, vid korsningen Nygatan-Nytorgsgatan i Umeå, såg Christina en bil komma emot henne från höger sida. Christina fortsatte cykla eftersom hon trodde att hon skulle hinna över vägen innan bilen. Ett tag senare vaknade Christina upp på sjukhuset i Umeå utan att minnas någonting om vad som just hade skett.

 

Christina har fått olyckan återberättad för henne. Hon blev påkörd av bilen, voltade i luften för att sedan landa med huvudet först, rakt ner i den hårda asfalten. Christina bar inte cykelhjälm då olyckan inträffade, trots detta så klarade hon sig undan med en rejäl hjärnskakning och ett brutet skulderblad.

 

– Jag hade verkligen änglavakt, menar Christina.

 

Efter olyckan har Christina börjat använda cykelhjälm och uppmanar nu arbetskollegor, släkt och vänner till att bära hjälm då de cyklar.

 

Hellre platt hår

Per och Christina är endast två av de 30 000 cyklister som skadas i Sverige varje år. Förra året skadades 700 cyklister i Västerbotten så kraftigt att de uppsökte vård. Ungefär 90 av dessa cyklister fick allvarliga skallskador eller hjärnskakningar. Cykelhjälmen är det absolut bästa skyddet mot skallskador ifall en cykelolycka inträffar. Trots detta är det endast 20 procent av alla västerbottningar som använder cykelhjälm. Per Wilhelmsson menar att bortförklaringar som ”det händer inte mig” och ”jag cyklar så lugnt och försiktigt” är dåliga anledningar till att inte använda hjälm.

 

– Cykelolyckor är så lätt hänt och det spelar ingen roll hur bra cyklist du är eller hur försiktigt du cyklar, för du har ingen kontroll över hur andra beter sig i trafiken.

Christina, som nu alltid använder cykelhjälm, håller med om att folk inbillar sig att de är odödliga i trafiken. Hon tillägger även att fåfängan nog spelar en viss roll i varför folk inte vill använda cykelhjälm.

 

– Jag själv har lärt mig att det är betydligt bättre att håret blir lite platt än att huvudet blir platt, säger Christina med bestämd ton.

 

Påminns varje dag

Snart har ett år passerat sedan Pers olycka ägde rum och idag vill han uppmana alla som cyklar, även de som anser sig vara skickliga cyklister, till att köpa en cykelhjälm och använda den. För Christina är det snart sex månader sedan olyckan inträffade, men hon blir fortfarande skakis då hon tänker på vad som skedde den oktoberdagen.

 

– Jag har fortfarande en buckla i huvudet och den påminner mig dagligen om att ta på mig cykelhjälmen då jag ska ut och cykla.

 

Hjälma någon du gillar

Våren och sommaren närmar sig och allt fler börjar plocka fram cyklarna för att bege sig ut på vägarna. Dessvärre använder i dagsläget endast 20 procent av västerbottningarna cykelhjälm. Landstinget lanserar i dagarna en kampanj vars mål är att uppmuntra fler till att börja använda cykelhjälm. På hälsa2020.se kan man i den kampanjen "hjälma" någon man gillar.


Text och foto: Elin Sköld


 

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2012-04-27