Hitta rätt i vården

1177 Vårdguiden ger råd

Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig i sjukvården. Vart ska man till exempel söka sig om man har ont i ryggen, en envis förkylning eller mycket ont i magen?

 

1177 Vårdguiden ger råd och hänvisar dig rätt i vården. Sök på webbplatsen 1177.se eller ring telefonnumret 1177.

 

Hälsocentralen i första hand

Vanligtvis ska man söka hjälp på hälsocentralen för alla de besvär som inte kräver omedelbar vård på sjukhus, det vill säga besvär som är akuta eller livshotande. Om det behövs slussas man vidare från hälsocentralen till andra specialistläkare. Information om våra hälsocentraler finns i menyn till vänster.

 

Om du blir svårt sjuk eller skadad

Om du plötsligt blir svårt sjuk eller allvarligt skadad ska du ta dig direkt till närmaste hälsocentral, sjukstuga eller sjukhus (akutmottagning).

 

Kvällar, nätter (17.00–08.00) och helger ringer du 1177 för att bli hänvisad till rätt hälsocentral eller sjukstuga med jourtjänst, primärvårdsjouren i Umeå eller till en akutmottagning på sjukhus. Om du inte klarar av att ta dig dit själv eller med någons hjälp ska du ringa 112.

 

Våra sjukhus

I Västerbotten finns sjukhus i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Information om våra sjukhus hittar du i menyn till vänster. Söker du information om en viss mottagning eller klinik finns en särskild rubrik för det.

 

Kontakt

Behöver du komma i kontakt med en klinik eller hälsocentral kan du söka kontaktuppgifter i menyn eller ringa landstingets växel på telefonnummer 090-785 00 00. Du kan också kontakta landstingets verksamheter direkt via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2015-05-08