Forskningsnyheter

 

 • 2014-08-26

  Parkinsonsjuka får bäst vård i Västerbotten

  Enligt Parkinsonförbundet erbjuder Västerbotten bäst vård till parkinsonsjuka. Nationellt får bara 22 procent av patienterna med svår parkinson behandling – mot dubbelt så många i Västerbotten.

 • 2014-08-12

  Okontrollerad ärrbildning ger hälsmärta och blindhet

  Vad har kronisk smärta i hälsenan med hornhinnan att göra? Svaret kan stavas substans P. När denna signalsubstans löper amok i så kallad kollagenrik vävnad kan ärren bli invalidiserande.

 • 2014-08-04

  Släktträd leder rätt till Skelleftesjukan

  Skelleftesjukan är relativt vanlig i norra Sverige men sjukdomsbilden mellan patienterna varierar väldigt. Med hjälp av kyrkoböcker söker forskare i Umeå svaret på varför det är så.

 • 2014-06-23

  Forskningsprojekt om pensionen

  Sociologen Mikael Stattin vid Umeå universitet studerar området äldre och arbete. Nu inleds ett samarbete med Västerbottens läns landsting för att studera hur medarbetarna ser på sin pensionsålder.

 • 2014-06-06

  Bra kvalitetsregister kan ge explosion av forskning

  – Kvalitetsregister ger färska data om var kliniken står sig mot de mål man satt upp. Det gör att de direkt kan användas för att utveckla kvaliteten. Men efter 10–15 år har registren fått andra värden

 • 2014-06-02

  Ultraljud av halskärl visar risk i svart på vitt?

  Blir färre personer sjuka och dör i förtid om man bättre förstår risken för hjärtinfarkt och stroke? Kan en ”abstrakt” risk bli konkret?

 • 2014-05-12

  Ofarlig substans biter på dödlig infektion

  En virusinfektion kan slå mycket hårt mot den som har nedsatt immunförsvar. En vanlig förkylning eller en herpesinfektion kan till och med vara dödlig. Men nu har forskarna identifierat en ofarlig su

Alla forskningsnyheter

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2014-06-18