Forskningsnyheter

 

 • 2014-12-19

  Mobil utrustning analyserar kroppens rörelser

  Billig, enkel och portabel. I grafer och på film visar AnyMos små ”givare” på patientens kropp hur skelettets ben rör sig. Uppfinnarna på Norrlands universitetssjukhus är nöjda!

 • 2014-12-19

  20 nya virtuella hälsorum

  20 nya virtuella hälsorum! Om två år ska norrlandstingen ha byggt ut distansvården med Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman som nav. Först ut är Bräcke och Ragunda i Jämtland.

 • 2014-11-18

  Nytt arytmilabb på Hjärtcentrum

  Nya lokaler, ett extra labb och en teknik som ger mindre risker för patienterna och som är lättare att använda. Investeringen på 30 miljoner fördubblar kapaciteten på Hjärtcentrums arytmilabb i Umeå.

 • 2014-11-17

  Nio miljoner till universitetssjukhuset

  En generös donation från industrimannen Carl Bennet förstärker med en ny professur forskningen i medicinsk teknik och ger starkt stöd till Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

 • 2014-11-10

  Stenålderskost ger positiva hälsoeffekter efter klimakteriet

  Stenålderskost kan ge kvinnor efter klimakteriet kraftfullt positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, men även på blodfetter och inlagring av fett i levern.

 • 2014-10-15

  Distansteknik gav inlandsborna snabbare vård

  27 dagar i stället för 114! Avancerad hjärtdiagnostik på distans kortade radikalt väntetiderna för patienter i Västerbottens inland.

 • 2014-10-13

  Vanligt munsår ökar risk för demens

  Infektion med herpes simplexvirus ökar risken för Alzheimers sjukdom. Det konstaterar forskare vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus i två studier i tidskriften Alzheimer’s & Dementia

Alla forskningsnyheter

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2014-10-07