Forskningsnyheter

 

 • 2015-10-20

  Excellenta unga forskare sökes!

  Nu tar satsningen på ett Wallenberg centrum för molekylär medicin, WCMM, form i Umeå. Till de första gruppledartjänsterna söker centrumet excellenta unga forskare som lovas omfattande resurser.

 • 2015-09-09

  Tuberkuloscentrum ökar kompetensen

  Tuberkulos är en utmaning för både patienten och vården. För att öka samordning och kompetens öppnar landstinget nu Tuberkuloscentrum Norr, en plattform som ska bli en resurs för hela norra regionen.

 • 2015-08-31

  Protonterapi ny distanslösning i cancervården

  När Skandionkliniken i Uppsala idag börjar ge protonterapi till cancerpatienter är det ett kraftprov i miljardklass. Norrlands universitetssjukhus får därmed ett extra behandlingsrum - på distans.

 • 2015-07-22

  Snabbtest av mykoplasma byggs på mönster i blodet

  Hur kan man snabbt avgöra om en lunginflammation beror på mykoplasma? På bakt lab på Norrlands universitetssjukhus har man använt så kallad metabolomik i försöken att få fram snabbdiagnostik.

 • 2015-06-18

  Ny teknik ska minska vårdens kostnader

  Kan medicintekniska innovationer förbättra behandling, tillgänglighet och ekonomi när produktion och intäkter minskar och vårdbehoven ökar? 95 miljoner kronor är bara starten på en nationell satsning.

 • 2015-06-26

  Teknik ska förnya psykiatrin

  Kan teknik göra en psykiatrisk vårdavdelning öppen, varm och ombonad? I alla fall är det vad landstinget hoppas på i ett projekt tillsammans med elektronikföretaget Philips.

 • 2015-06-10

  Norrlands universitetssjukhus får riksansvar för svåra nervskador

  Som första klinik i norra regionen har hand- och plastikkirurgin vid Norrlands universitetssjukhus fått Socialstyrelsens uppdrag att behandla plexus brachialisskador som rikssjukvård.

Alla forskningsnyheter

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2015-02-09

Kontakt

Forskningsnyheter:

Greti Ohlsson

Forskningsredaktör

E-post: greti.ohlsson@vll.se

Telefon: 070-518 18 52