Forskningsnyheter

 

 • Säkrare provtagning efter utbildning

  Att utbildning lönar sig visar sjuksköterskan Karin Bölenius i sin avhandling om venprovtagning. Resultatet visar sig i höjd patientsäkerhet.

 • Studie skrämmer cancerpatienter i onödan

  Inget talar för att den som opereras för prostatacancer lever längre än den som får strålbehandling. Att påstå det – som i en nyligen publicerad svensk studie – bidrar bara till att skrämma patienter.

 • Högt tryck för rymdrelaterad forskning

  3,5 miljoner kronor från Rymdstyrelsen, en artikel publicerad och ett möte på Nasa i Houston. Någon resa till Mars är inte inplanerad, men visst rör det på sig för de medicintekniska forskarna vid Norrlands universitetssjukhus, Nus.

 • Fallskadade skyller på omgivningen

  De flesta äldre som skadats i fallolyckor utomhus i Umeå förklarar fallet med dålig sandning, gropar i gångbanan, is under snöslasket eller höga trottoarkanter. Bara var tredje menar att de borde ha tagit större ansvar själva.

 • PSA-testning och tidig behandling minskar dödligheten i prostatacancer

  Dödligheten i prostatacancer är lägre i landsting som har en hög aktivitet när det gäller PSA-testning jämfört med dem som har låg aktivitet. Trots det kan resultaten inte tas som intäkt för att rekommendera allmän screening.

 • Sverige tar täten för skonsam strålbehandling

  Framtidens strålbehandling har sitt nav kring en diagnosmetod – MR. Och det är Norrlands universitetssjukhus som visar vägen i ett stort nationellt samarbete som ska göra cancerbehandlingen mer effektiv och skonsam.

 • Ljud och ljus förfinar cancerdiagnostiken

  Japans Sverigeambassadör förenar nytta med nöje när han i samband med invigningen av Umeå2014 besöker MT-FoU vid Norrlands universitetssjukhus. Det som lockar är ett instrument som med ljud och ljus förfinar cancerdiagnostiken.

Alla forskningsnyheter

Tyck till om innehållet

 1. Vi tar tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att hålla landstingets webbplats korrekt och uppdaterad!
 2. Webbredaktionen kan inte besvara patientrelaterade frågor. Kontakta istället aktuell mottagning eller hälsocentral eller ring sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.
 3. Ange gärna din e-postadress så att vi kan kontakta dig, om behov uppstår.
 4. Ärende:
 5. Meddelande till webbredaktionen:
 6. Namn:
 7. E-post:
 8. För att skicka in din synpunkt,
  skriv summan av 4+1 =
 9.   


Senast uppdaterad: 2014-03-25